Motorlu Taşıt Vergi ödemesi, trafik şubelerine veya bürolarına kayıtlı ve tescil edilmiş tüm motorlu kara taşıtları; Ulaştırma Bakanlığı Sivil ve Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı ve tescil edilmiş tüm uçaklar, helikopterler; liman ve belediyelere kayıtlı, tescil edilmiş tüm motorlu deniz taşıtlarının zorunlu tutulduğu bir vergi türüdür. Motorlu Taşıtlar Vergisi senede iki kere ödenmektedir. İlk ödeme 1 Ocak-31 Ocak tarihleri arasında yapılırken, diğer vergi ödemesi ise 1 Temmuz-31 Temmuz tarihleri arasında yapılmaktadır.
Bazı motorlu araçlar, Motorlu Taşıt Vergisi ödememektedir. Devlete ait olan tüm motorlu araçlar, belediyelere ait olan araçlar, kurul raporu ile %90 ve üstü engelli olan vatandaşlardan, geçmiş döneme ait Motorlu Taşı Vergi borcu olmayan hurda raporu almış araçlardan, ülkeler arası karşılıklı anlaşma sağlanmış konsolosluklar; elçilere ait araçlardan da Motorlu Taşıt Vergisi alınmaz. Motorlu Taşıtlar Vergisi aracınıza bağlı değişiklikler göstererek ödeme miktarı belirlenmektedir. Aracınızın otomobil, kamyon, minibüs, otobüs ise ona göre Motorlu Taşıt Vergi miktarınız belirlenir. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin hesaplanmasında bir diğer önemli noktalar ise aracınızın yaşı, motor silindir hacmidir. Aracınızın tüm bu özellikleri göz önünde bulundurularak Motorlu Taşıt Vergisi hesaplanmaktadır.
MTV Ödemesi Yapmayan Araçlara Ne olur?
Motorlu Taşıt Vergi ödemesini yapmayan araçlar birçok engelle karşı karşıya kalmaktadır. Ödeme yapılmadığı zaman Maliye Bakanlığı tarafından ilk olarak uyarı alabilirsiniz. Uyarı dikkate alınmadığı takdirde banka hesaplarınıza haciz konulabilir. Gecikmeye uğrayan Motorlu Taşıt Vergilerine gecikme zammı uygulanmaktadır. Aracınızın özelliklerine bağlı olarak bu gecikme zammının miktarı belirlenip, vergi borcunun üzerine eklenmektedir. Vergi borcu olan araçlar, araç muayenesinden geçemezler ve araç satış işlemi gerçekleştiremezler. Bu tür olaylarla karşılaşmamak için Motorlu Taşıtlar Vergisi tam zamanında ödenmelidir.
Motorlu Taşıtlar Vergi ödemenizi birçok yöntem ile yapabilirsiniz. Gelir Daire Başkanlığı’nın web sitesinden, bankalarda, E-Devlet girişinden veya vergi dairelerine giderek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Bankaların size sunduğu taksit fırsatlarını kullanarak Motorlu Taşıt Vergi ödemenizi daha kolay hale getirebilirsiniz.
İnternet üzerinden vergi borcunuzu gerçekleştirmek için gib.gov.tr adresine giriş yaparak ‘Motorlu Taşıt Sorgulama ve Ödeme’ bölümüne girmelisiniz. Motorlu Taşıt Sorgulama ve Ödeme kısmında karşınıza çıkan formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurmanız gerekiyor. Bu formda vergi kimlik numarası, T.C kimlik numarası, tescil tarih gibi bilgiler istenmektedir. İşlemleri sırasıyla takip ederek vergi borcunuzu öğrenebilir ve ödemeyi yapabilirsiniz. Eğer ki tahsilat belgesi resmi işlemler için kullanılacaksa, tahsilat belgesinin internetten çıktısını alıp vergi dairesine giderek onaylatmanız yeterli olacaktır.