Güneş Sistemi’nde Güneş’in etrafında dönen 8 gezegen bulunuyor. Güneş’ten uzaklıklarının sırasına göre Güneş Sistemi’ndeki gezegenler; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Güneş Sistemi, Güneş ve çekim etkisi altında bulunan sekiz gezegenle bunların bilinen 150 uydusundan ve beş tane cüce gezegenle bunların bilinen 8 uydusundan oluşuyor. Bunların dışında Güneş Sistemi’nde milyarlarca küçük gök cismi bulunuyor. Küçük cisimler ise asteroitler, Kuiper kuşağı cisimleri, kuyrukluyıldızlar, gök taşları ve gezegenler arası tozlardır.
Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin etrafında doğal uydular döner ve dış gezegenlerin her biri toz ve parçacıklardan oluşan halkalara sahiptir. Dünya dışındaki diğer gezegenlerin adlarıysa Roma ve Yunan mitolojisindeki tanrılardan geliyor. Kuiper kuşağındaki cüce gezegenler Plüton, Haumea ve Makemake; asteroit kuşağında bulunanlar ise Ceres ve Eris’tir. Bilinen en büyük cüce gezegen ise Plüton’dur.
Güneş’e En Yakın Gezegen Merkür
Güneş Sistemi’ndeki gezegenler arasında Güneş’e en yakın olan gezegen Merkür’dür. Ortalama 58 milyon kilometre uzaklıktadır ve sıcaklığını tutabilecek bir atmosfere sahip değildir. Bu sebeple sıcaklık farklarının görülmesi gayet normaldir. Güneş’e bakan tarafı 420 dereceyken diğer tarafı -173 dereceye kadar düşebilir. Karasal bir gezegendir ve bunun anlamı demir ve nikel gibi metallerden oluştuğudur.
En Sıcak Gezegen Venüs
Venüs kalın bir atmosfere sahip olması ve Güneş’e yakınlığı sebebiyle en sıcak gezegendir. Güneş’e en yakın ikinci gezegen özelliği taşır ve Dünya’ya benzerliği sayesinde Dünya’nın ikizi olarak bilinir. Diğer gezegenlere göre en dairesel yörüngeye Venüs sahiptir. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,65 günde tamamlar. Venüs’teki bir gün, dünyadaki bir yıldan daha uzun sürer. Sülfürik asit dışında yağmur yağmaz ve gezegene gönderilen uzay araçlarından hiçbiri yüzeye iniş yapamamıştır.
Yaşamın Olduğu Tek Gezegen Dünya
Dünya Güneş Sistemi’ndeki gezegenler arasında yaşamın sürdürüldüğü tek gezegendir. Güneş’e ortalama 150 milyon kilometre uzaklıktadır. Karasal gezegenlerden biridir ve kendi yörüngesindeki bir turu 365,25 gündür. Şubat ayının 4 yılda bir 29 çekmesinin sebebi de budur. Kendi ekseni etrafındaki dönüşü ise 23 saat 56 dakikadır. 5 farklı katmanı vardır ve bunlar dıştan içe doğru Atmosfer, Hidrosfer, Litosfer, Magma ve Çekirdektir.
Kızıl Gezegen Mars
Yüzeyindeki demir oksitin yoğun olması sebebiyle kızıl renginde olan Mars, Güneş’e 228 milyon uzaklıktadır. Güneş Sistemi’ndeki ikinci en küçük gezegendir ve atmosferi olmadığı için Güneş’ten gelen sıcaklığı tutamaz. Mars yüzeyinin birçok bölümü de yerin altında buzlu su şeklindedir.
En Büyük Gezegen Jüpiter
Dünyanın yaklaşık 11 katı kadar çapa sahip olan Jüpiter, tüm gezegenlerin kütlesinin 2,5 katındadır. Gazlardan oluştuğu için yoğunluğu düşüktür ve Güneş etrafındaki bir turu 11.8618 Dünya yılı sürer. Kendi ekseni etrafındaki dönüşü ise 9 saat, 55 dakika ve 30 saniyedir. Bu yüzden diğer gezegenlere göre en hızlı dönen gezegen özelliği taşır.