Gezegen nedir sorusunun cevabı, bir yıldızının veya yıldız kalıntısının etrafında yörünge izleyen gök cisimleridir olarak verilmiştir. Bir gök cisminin gezegen olabilmesi için;
- Kendi kütle çekiminin küresel yapı oluşturacak kadar ağır olması,
- Termonükleer füzyona sebep olmayacak kadar hafif olması,
- Çevresini gezegen oluşumu kaynaklı gaz ve tozlardan temizlemiş olması gerekir.
Uluslararası Gök Bilim Birliği’nin yapmış olduğu açıklamaya göre Güneş Sistemi’nde 8 adet gezegen yer alıyor ve bunlar Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Neptün ve Uranüs’tür. Sayılan gezegenlerden 6 tanesi kendilerine ait doğal uydulara sahiptir. Gezegenler kayalık ve gaz devi olmak üzere iki kategoriye ayrılırlar. Kayalık gezegenler Merkür, Venüs, Dünya ve Mars; gaz devi gezegenler ise Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Bunlar haricinde zamanında gezegen olan Plüto, Ceres, Pallas, Veste de artık gezegen olarak tanımlanmıştır.
Ötegezegenler
Güneş sistemi dışında kalan yıldız sistemlerindeki gezegenler ise ötegezegen adını alır. 2009 yılında NASA, başka yıldızların yörüngelerinde Dünya’ya benzeyen farklı gezegenleri bulmak için yörüngeye Kepler Uzay Teleskobu’nu yerleştirmiş ve sonucunda ötegezegenler keşfetmiştir. Günümüzde bu gezegenlerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Evrende milyonlarca gökada ve milyonlarca yıldız bulunuyor. Bu yıldızların uydusu olarak düşünülen gezegenler, düşünüldüğünde çok fazladır.
Cüce Gezegenler
Gezegen nedir sorusunun birçok cevabı olabilir. Cüce gezegenler de gezegen boyutundaki bir gök cismidir. Güneş etrafında dönen cisimlere verilen ortak bir isim olan cüce gezegen terimi özel bir kategoridir. Komşu gezegenlerin yörüngelerinde hareket edecek kadar büyük kütlede olan cisimler, gezegen olarak adlandırılıyor. Ancak cüce gezegenler, kendi kütle çekimleri etrafında dönemeyecek kadar kütleli cisimlerdir. Güneş Sistemi’nde binlerce cüce gezegen olduğu tahmin ediliyor ve bunlardan 5 tanesi biliniyor. Bunlar Ceres, Plüton, Haumea, Makemake ve Eris’tir.
Gezegen Özellikleri
Gezegen nedir ve özellikleri nelerdir sorusu oldukça merak ediliyor. Günümüzde bilinen 8 gezegen vardır ve bunların hepsi farklı özelliklere sahiptir.
Bunlardan Venüs gezegeninin sıcaklığı çok yüksektir ve ortalama 400 derece sıcaklıktadır. Güneşe en yakın ikinci gezegen olma özelliği taşır. Güneş etrafında dönmesi 224,7 gün sürer. Bir diğer gezegen olan Mars, adını Roma savaş tanrıçasından almıştır. Atmosferinin çoğunluğuysa karbondioksitten oluşur ve yüzeyi kızıl renktedir. Üçüncü bir gezegen olan Merkür, Güneş’e en yakın gezegendir. Sıcaklığı 500 derecedir ve atmosferi yoktur. Yüzeyi kayalıktır, çapı 4850 kilometredir.
Dünya gezegeninin tek uydusu Ay’dır ve Güneş’ en yakın üçüncü gezegendir. Yaşamın olduğu tek gezegen olma özelliği vardır. Çapı tam 12.000 kilometredir. Buna karşın Jüpiter’in ise 79 uydusu vardır. Sıcaklığın -140 derece olduğu bu gezegen Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegendir. Satürn ise güneşten uzaktır ve sıcaklığı -180 derecedir. Etrafı taşlardan ve buzlardan oluşur. Son olarak Neptün güneş çevresindeki dönüşünü 165 yılda, Uranüs ise 84 yılda tamamlar.