BES diğer adıyla bireysel emeklilik nedir ve avantajları nelerdir? Sorusu çokça aranan bir sorudur. Öyleki haklı olarak birçok insan daha önce bilmediği ve ne olduğunu dahi bilmediği bir şey için yatırım yapmak veya parasını vermek istemiyor. BES uzun vadeli bir yatırım aracıdır. Her yıl ödediğiniz para yatırım hesabınıza geçer ve yatırım hesabınızdan da o paranız döviz, tahvil, hisse senetleri, altın gibi birçok şeye bankanız veya aracı kuruluşunuz aracılığı yönetilir.
Paranız bu yatırımlar sonucu belli miktarda bir kazanç sağlar ve o kazançlar biriktirmiş olduğunuz paranıza değer katar. Ancak şunu belirtmemiz gerekiyor ki piyasada yatırım yapmaktan anlayamayan veya sistemleri çok iyi çalışmayan onlarca banka veya aracı kuruluş mevcuttur. Buralar paranıza pek değer katmaz. Çünkü yatırımın nereye yapılacağı konusunda bir bilgileri bulunmamaktadır.
BES Seçerken Dikkat Edilecekler
BES, bireysel emeklilik sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanlar hayatlarının yaşlılık dönemlerini rahat geçirmek isterler. Bu yüzden gelecek için rahat olabileceği bir seçenek yaratmak isterler. İşte burada da BES faydalarına bel bağlamaktadırlar.
Oysaki BES faydaları düşünüldüğü gibi kolay değildir. BES’ in faydalarından yararlanabilmek için kesinlikle yatırım getirisi iyi olabilecek yatırım uzmanları iyi çalışan yerler ile anlaşılmalıdır. Aksi takdirde paranız sadece biriktirdiğiniz oranda kalır ve size bir kazanç sağlamaz. Hatta ÜFE/TÜFE oranlarına göre değerde kaybedebilir. İşte bu yüzdendir ki çalışma hayatınız boyunca BES için toplamda 50 bin TL para koymuş biri BES ile emekli olmaya karar verdiğinde o parasının erdiğini 45 Bin TL olduğunu dahi görebilir. İşte burada reklamlara aldanmadan en doğru şekilde yatırımınızı yönlendirecek yerlere bakmak sizlere kazanç sağlayacaktır.
Bireysel Emeklilik Şartları
Bireysel emeklilikten emekli olmak için sadece iki şart bulunmaktadır. Bu şartlara baktığımızda ilki BES yatırımınızda en az 10 yıl boyunca bulunmak ve aynı zamanda 56 yaşınızı tamamlamış olmak. Eğer iki koşulu da karşılıyorsanız yapmanız gereken tek şey BES getirileriniz ile emekli olmak. Emeklilik maaşı şeklinde maaşınız yatacaktır. Böylece SGK, BAĞKUR veya EMEKLİ SANDIĞI emekliliğinizden gelen maaşa ek bir maaş elde edersiniz.